"Dla jednych życie zaczyna się po czterdziestce, dla innych dopiero po setce. Wilhelm Lenz "

wtorek, 4 grudnia 2012

Owoce rokitnika


Owoce rokitnika mają piękny pomarańczowy kolor.
Zbieramy je w okresie od września do grudnia.
Są kwaśne i mają cierpki smak.
Aby złagodzić ich cierpkość najlepiej zbierać je po przymrozkach
albo zbierać szybciej i mrozić kilka dni w zamrażarce.
Staną się przez to słodsze.
Owoce posiadają dużo witaminy C
a ponieważ rokitnik nie posiada enzymów rozkładających tą witaminę
to nie straszna mu jest obróbka cieplna (mrożenie, gotowanie)
W rokitniku znajdziemy również błonnik, antocyjany, karotenoidy, kwas foliowy
i wiele innych cennych witamin.
Z owoców rokitnika możemy robić dżemy, soki lub nalewki,
które mają właściwości lecznicze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz