"Dla jednych życie zaczyna się po czterdziestce, dla innych dopiero po setce. Wilhelm Lenz "

czwartek, 6 grudnia 2012

Smak lata zimą




















Mamy wiele sposóbów aby cieszyć się cudownym smakiem letnich owoców.
Najczęściej robimy z nich dżemy, powidła, kompoty, soki lub nalewki.
Niestety podczas przetwarzania tych wspaniałych produktów Matki Natury
tracimy ich cenne witaminy, smak, wartości odżywcze i zdrowotne.
Co więc zrobić aby takie owoce spożywać zimową porą i korzystać z ich całego dobrodziejstwa?
Najlepszym chyba sposobem jaki wymyśliła również Matka Natura jest... mrożenie.
Dzisiejsza technika wspomaga nas w tym.
Każdy posiada większą lub mniejszą zamrażarkę, w której możemy przechowywać zamrożone owoce.
No i jak do tej pory to wszystko jest proste.
Co jednak dzieje się z rozmrożonymi owocami które chcielibyśmy zjeść?
Jak są jeszcze twarde to za zimne, a jak już się rozmrożą to robi się z nich ciapka.
Zjeść można ale przyjemne to nie jest.
No ale człowiek to istota inteligentna i znalazł na to sposób.
Zmrożoną porcję owoców wsypujemy do miseczki i zalewamy gorącym kisielem lub budyniem.
Zatopione w kisielu lub budyniu owoce będą jak świeże no i dodadzą naszemu deserowi smaku lata.
Życzę wszystkim smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz