"Dla jednych życie zaczyna się po czterdziestce, dla innych dopiero po setce. Wilhelm Lenz "

wtorek, 25 grudnia 2012

Syrop z młodych pędów sosny

syrop z młodych pędów sosny

Wiosną, na przełomie kwietnia i maja na sosnach pojawiają się młode odrosty, które bedą nam potrzebne do wykonania syropu.
Zbieramy takie, które nie mają igieł w brązowo-żółtym kolorze, są lepkie (posiadają sporo soku) i niewielkiej długości (5-10 cm).
Nie należy obrywać pędów tylko z jednego drzewka aby go nie zniszczyć.
Zerwane przez nas pędy myjemy i suszymy.
Następnie rozgniatamy i wkładamy do słoja.
Zasypujemy cukrem (tyle objętościowo ile mieliśmy pędów)
i dodajemy odrobinę wody (łyżeczka).
Aby rozpocząć proces puszczania soków odstawiamy nasz słój w ciepłe i ciemne miejsce na okres 1 miesiąca.
Podczas całej naszej maceracji należy codziennie potrząsać słojem.
Po okresie miesiąca syrop filtrujemy i zlewamy do innego słoja i odstawiamy do sklarowania.
Po sklarowaniu delikatnie zlewamy znad osadu do butelek.
Syrop działa przeciw bakteryjnie i wykrztuśnie pomagając na mokry i suchy kaszel.
Jest bardzo aromatyczny i smaczny.
Polecam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz