"Dla jednych życie zaczyna się po czterdziestce, dla innych dopiero po setce. Wilhelm Lenz "

poniedziałek, 20 maja 2013

Syrop z kwiatów lipy

Jak zatrzymać lato i cieszyć się nim w okresie jesienno-zimowym?
Może nam do tego posłużyć miododajna lipa.
Nasza znana prasłowiańska lipa jest cennym surowcem zielarskim.
Jej żółte kwiaty w jesienno-zimowe dni i wieczory
mogą być dla nas cennym surowcem leczniczym.
Syrop, który można wykonać z kwiatów lipy jest skutecznym środkiem
na niedomagania zdrowotne.
Gwarantuje on domowy sposób na wyzdrowienie.
Kwiatostan lipy zawiera ponad 20 flawonoidów,
fitosterole, terpeny, garbniki, pektyny,
olejek eteryczny, kwasy organiczne, sole mineralne,
witaminę C i PP.
Współczesne badania wykazały że w kwiatach lipowych
znajdują sie zwiazki działajace napotnie, przeciwgorączkowo i przeciwzapalnie.
Działa również moczopędnie, uspokajająco oraz przeciwskurczowo.
Doskonale łagodzi kaszel.
Lipowe kwiatki są skutecznym środkiem regenerującym po długotrwałych wysiłkach umysłowych,
stanach napięcia nerwowego i zawrotach głowy a nawet ułatwiają nam zasypianie.





Składniki:

1 litr kwiatów lipy
1 litr wody
1 kg cukru
40 g kwasku cytrynowego lub sok z cytryny.
(10 cytryn to około 40g kwasku)
(15ml soku z cytryny to około 1g kwasku cytrynowego)


Wykonanie:

Kwiaty zbieramy w pogdne dni po opadnieciu rosy.
Po zerwaniu odpowiedniej ilości rozkładamy kwiatki w zacienionym i przewiewnym miejscu
aby ładnie nam się obsuszyły.
Nie wolno zbierć kwiatów przy ruchliwych drogach lub w miastach
ze wzgledu na zanieczyszczenia i dużą zawartość ołowiu.
Nie chcemy mieć trujących składników w naszym syropie.

Zebrane kwiaty musimy opłukać, obrać z łodyżek i zalać 1 litrem gorącej wody.
Dodajemy kwasek cytrynowy i odstawiamy na 48 godzin.
Woda musi całkowicie przykryć kwiatki.
Po upływie 48 godzin filtrujemy nasz płyn przez sito, dodajemy cukier i zagotowujemy. Otrzymany syrop wlewamy do słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy.

Stosujemy w czasie przeziębień jako środek napotny,
przeciwgorączkowy, rozkurczowy i uspakajający.
Podnosi naszą odporność organizmu.
Syrop jest bardzo aromatyczny, dodajemy go do herbaty, zimnych napojów czy deserów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz