"Dla jednych życie zaczyna się po czterdziestce, dla innych dopiero po setce. Wilhelm Lenz "

niedziela, 12 maja 2013

Nalewka z Mniszka Lekarskiego

Mniszek lekarski nazywamy inaczej mleczem.
Jest go w okresie wiosennym całkiem sporo na łąkach, czy jakichkolwiek miejscach gdzie rośnie trawa.
Trzeba jednak bardzo się spieszyć bo szybko przekwita i tworzą się zniego znane nam dmuchawce.
Mniszek lekarski ma działanie moczopędne, pomaga przy schorzeniach układu zółciowego, pokarmowego, podnosi odporność organizmu.
Wykorzystywany jest również przy leczeniu miażdzycy, cukrzycy i otyłości.

Składniki nalewki:
0,5l wódki.
okolo 2 litrów płatków mlecza.
miód do dosłodzenia.

Przygotowanie:
Kwiaty mniszka, które zebraliśmy wysypujemy na stole do przeschnięcia.
Będzie nam łatwiej oddzielić żółte płatki od reszty.
Tylko żółte płatki będziemy potrzebowali do naszej nalewki.
Odzielone żółte płatki mniszka lekarskiego zalewamy wódką i odstawiamy na okres trzech tygodni.
Po w/w okresie czasu zlewamy płyn do innego naczynia starannie filtrując go.
Nastepnie w 250ml przegotowanej wody rozpuszczamy około 100g miodu (lub więcej jesli ktoś lubi słodsze nalewki).
Aby przyspieszyć rozpuszczanie się miodu, mieszmy go w ciepłej wodzie ale nie gorącej.
Tak rozpuszczony miodzik dolewamy do wcześnie zlanego płynu z płatków mlecza.
Całość mieszamy i odstawiamy na kilka dni do tzw. przegryzienia.
Jednak im dłużej postoi tym będzie smaczniesza.

Podam jeszcze jeden sposób na wykonanie nalewki z mniszka lekarskiego.
Tą metodą uzyskamy najpierw miodek z płatków mniszka, który można wykorzystać do innych celów niż nalewka.

Składniki miodu z mniszka lekarskiego:
1 litr żółtych płatków mniszka
1 litr wody
1 kg cukru

Wykonanie miodu z mniszka:
Wszystkie składniki wsypujemy do garnka.
Całość gotujemy na małym ogniu przez dwie godziny na początku mieszając aby szybciej rozpuścić cukier.
Po dwóch godzinach odstawiamy na kilka godzin nasz garneczek do przestudzenia.
(wystarczy 8-10 godzin).
Po tym okresie czasu filtrujemy nasz płyn przez gazę i miodek gotowy.
Możemy z powodzeniem dodawać go do herbatki.
Jeśli będziemy chcieli zrobić naleweczkę to wystarczy zmieszać nasz miodzik z wódką i gotowe.
Proporcje ilościowe (miodzik + wódka) dobieramy indywidualnie w zależności jaką mocną nalewkę lubimy.
Powodzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz