"Dla jednych życie zaczyna się po czterdziestce, dla innych dopiero po setce. Wilhelm Lenz "

poniedziałek, 7 października 2019

Pestkówka

Składniki:

1 szklanka pestek z pigwy, pigwowca lub jabłek
250 ml spirytusu 95%, 250 ml wody 
250 g cukru 
(jak nie lubisz zbyt słodkich trunków, 
to dodaj połowę cukru) 

Wykonanie:

1. Z wody oraz cukru przygotuj syrop. 
Po zagotowaniu ostudź do temperatury pokojowej.

2. Wyjmij pestki z pigwy lub jabłek.

3. W dużym słoiku przestudzony syrop cukrowy 
wymieszaj ze spirytusem i pestkami. 
Zakręć szczelnie słoik i odstaw na 4 tygodnie.

4. Nalewkę przefiltruj, rozlej do butelek 
i odstaw na kilka tygodni, aby nabrała smaku.

Źródło: https://www.olgasmile.com/pestkowka-nalewka-z-pestek-pigwy.html

Zaraz zabieram się za robotę, 
ciekawe jak będzie smakowała.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz