Składniki:
30 świeżych jagód jałowca
4 łyżki miodu
sok z 0,5 cytryny
0,5 litra spirytusu 95 proc.
Sposób przygotowania:
Jagody jałowca(czarne kuleczki) dokładnie rozgnieść i zalać sokiem z cytryny,
miodem i podgrzanym lekko spirytusem (nie może być gorący).
Odstawiamy teraz naszą miksturkę na 4 dni. Po tym czasie nalewka jest gotowa.
Pozostawiamy ją razem z jagodami i odcedzamy z niej tylko tyle
ile w danym momencie będzie nam potrzeba.
Nalewka z jałowca jest skuteczna przy niestrawności, przejedzeniu i przy przeziębieniach.
Odtruwa i oczyszcza organizm. Jednorazowo mały kieliszek (25g).
Można też zapobiegawczo wypić kieliszeczek po tłustym, sutym posiłku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz