Jeśli nasza piwnica jest nadmiernie wilgotna
to aby ją osuszyć należy umieścić w niej coś co pochłania wilgoć.
Może to być 10-15 kg soli czy kilka czerwonych cegieł.
Cegły dobrze wchłaniają wilgoć.
W oszuszonej piwnicy lepiej przechowują się ziemniaki, warzywa czy owoce.
Idealnym sposobem na przechowywanie ziemniaków
jest składowanie ich w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu w temperaturze 7-10 stopni.
Idealna byłaby piwniczka lub ziemianka.
W wyższej temperaturze ziemniaki zaczynają kiełkować i wysychać.
Ziemniaki przechowujemy w skrzyni ale w warstwie nie grubszej niż 1 metr.
Duże ziemniaki przechowywują się gorzej więc dobrze aby były na górze
to spożyjemy je w pierwszej kolejności.
Marchew i buraki najlepiej przechowywać w skrzynkach z piaskiem.
Nie będą wysychać.
Zerwane zielone pomidory układamy w skrzynkach pojedynczymi warstwami,
przykrywamy papierem (gazetą) chroniąc przed światłem.
Pomidory leżakując dojrzewają (czerwienieją) więc kontrolujemy ich stan a te które czerwienieją
przenosimy do oświetlonego ciepłego pomieszczenia (koszyk w kuchni) i jak dojrzeją na bieżąco spożywmy.
Owoce podobnie jak pomidory układamy w pojedynczych warstwach w skrzynkach.
Nie należy przechowywać owoców razem z warzywami, szczególnie ziemniakami,
gdyż chłoną one łatwo zapachy i pogarszają ich jakość.
Jabłka, gruszki i ziemniaki nie są dobrym towarzystwem dla marchwi.
W ich otoczeniu gorzknieje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz