"Dla jednych życie zaczyna się po czterdziestce, dla innych dopiero po setce. Wilhelm Lenz "

sobota, 1 grudnia 2012

Wino z truskawek





Wino z truskawek składniki na 10 litrów



3 kg truskawek
2 małe cytryny
2,5 kg cukru
6 litrów wody
szklanka mocnej herbaty
drożdże do wina, pożywka






Wykonanie:
Truskawki myjemy, obieramy z szypułek, rozdrabniamy i wrzucamy do gąsiora.
Cytryny obieramy ze skórki i po rozdrobnieniu również wrzucamy do gąsiorka.
Następnie w 5 litrach wody rozpuszczamy 2 kg cukru i po ostudzeniu wlewamy do naszego gąsiora.
Do tego wszystkiego wlej szklankę herbaty no i  rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody 
pożywkę do drożdży .Na koniec dodaj drożdże.
Teraz nastąpi burzliwa kilkudniowa fermentacja.
Kiedy się zakończy rozrób w litrze wody pozostały cukier i dolej do gąsiora.
Brakującą ilość uzupełnij przegotowaną i wystudzoną wodą.
Wychodzi słodkie i mocne wino deserowe, o silnym aromacie i ciekawym smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz