"Dla jednych życie zaczyna się po czterdziestce, dla innych dopiero po setce. Wilhelm Lenz "

sobota, 28 czerwca 2014

Orzechówka (Przepis z 1885 roku)

Orzechówka - nalewka na owocach orzechu włoskiego
znana jest ze swoich właściwości leczniczych.


Podobnie jak inne nalewki owocowe, powinna być przygotowywana latem.
Orzechy włoskie powinny być niedojrzałe, dość miękkie aby można było je kroić.
Orzechówkę wytwarza się zalewając pokrojone i osłodzone orzechy spirytusem, doprawiając cynamonem lub goździkami.
Nalewka początkowo ma kolor zielony, stopniowo przechodzący w głęboki brąz.
Zamiast cukru używa się także miód, np. akacjowy.

Domowa nalewka z orzechów włoskich ma zapach i smak wyraźnie orzechowy i jest lekko gorzkawa.


Orzechówka (Przepis z 1885 roku).
- 250g orzechów włoskich (zielonych) zerwanych na przełomie czerwca i lipca.
- kawałek cynamonu lub płaska łyżeczka mielonego.
- 2 gorzkie migdały.
- 5 goździków.
- 250g cukru.
-500 ml spirytusu. 
- 250ml wody (2 razy po 125ml).

Spirytus wlać do dużego słoja.
Włożyć do niego rozłupane na czworo młode orzechy oraz przyprawy korzenne, wlać 125ml przegotowanej wody.
Zamknąć szczelnie i odstawić na dwa tygodnie.
Następnie zagotować 125ml wody z cukrem, wystudzić.
Do syropu wlać przecedzoną orzechówkę, wymieszać.
Przefiltrować przez bibułę (filtr do kawy), wlać do butelek.
Po roku gotowe do spożycia.
Życzę przyjemnej degustacji.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz