"Dla jednych życie zaczyna się po czterdziestce, dla innych dopiero po setce. Wilhelm Lenz "

niedziela, 14 września 2014

Ciasto borówkowe

Składniki:
4 jajka
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki oleju
1,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag borówki amerykańskiej

Wykonanie:
Mikserem ubić białka, dodać cukier, potem dodać żółtka a następnie olej.
Po zmiksowaniu dodajemy łyżką mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Całość ręcznie powoli mieszamy.
Ciasto wykładamy na formę o wymiarach 24cm x 28cm.
Na wierzch ciasta wsypujemy borówki (mogą być zmrożone).
Pieczemy w temperaturze 170 stopni celsjusza przez 40 minut.

Zamiast borówek możemy zastosować dowolny inny produkt,
który mamy pod ręką lub smakuje nam lepiej niż borówka.
No wiadomo, że ciasto to nie będzie nazywało się już borówkowe
ale np śliwkowe, agrestowe, gruszkowe......
Życzymy smacznego!
Barbara i Mirek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz