"Dla jednych życie zaczyna się po czterdziestce, dla innych dopiero po setce. Wilhelm Lenz "

piątek, 8 sierpnia 2014

Domowy cydr

Cydr to sfermentowany sok z jabłek czyli de facto wino z jabłek.
Może być też produkowany z gruszek.
Ma niewiele alkoholu i zazwyczaj w smaku przypomina piwo.
Smaki Cydra są przeróżne.
Jednak nieodłączna dominanta jabłek to to co wyróżnia cydr.
Wszystko zależy od marki, produktów i sposobu produkcji.
Cydr jako trunek jest szczególnie popularny w Wielkiej Brytanii, północnej Francji, Belgii, Irlandii i Litwie, jednak jego popularność w Polsce ostatnimi czasy również rośnie.
Świeży aromat i lekko słodkawy orzeźwiający smak jabłek, bardzo dobrze gasi pragnienie, szczególnie w upalne letnie dni.

Od kilku dni internauci chętnie przyłączają się do akcji "Jedz jabłka na złość Putinowi", będącej odpowiedzią na embargo nałożone przez Rosję na polskie owoce, w tym właśnie na jabłka, które - nie przesadzając - uznać można za naszą dumę narodową. Okazuje się, że zakaz importu jabłek może w rzeczywistości przysłużyć się polskiej gospodarce, zachęcając do produkcji rodzimego cydru.
 ...

Przepis na domowy cydr

Składniki:
15 kg jabłek (40% kwaśnych, 60% słodkich)
drożdże specjalistyczne (Riesling, Sautemes lub Tokaji)
pożywka dla drożdży

Sposób przygotowania:
Jabłka ze skórką kroimy i wyciskamy z nich sok w sokowirówce.
Sok jabłkowy przelewamy do balonu, w jakim tradycyjnie produkuje się wino,
dodajemy namnożone drożdże i pożywkę.
Fermentacja powinna zachodzić w temperaturze 20-24 st. Celsjusza.
Po upływie dwóch tygodni, zlewamy znad osadu sok
i w chłodnym miejscu pozostawiamy na 2-3 tygodnie.
Po upływie tego czasu cydr przelewamy do butelek.
Nie musi dłużej leżakować.
Trunek jest gotowy do wypicia!
________________________________________________________
Cydr musujący:
Jabłka i sok przygotowujemy w taki sam sposób, jak w przypadku zwykłego cydru.
Sok fermentujemy przez 7–10 dni w temperaturze ok. 24 st. Celsjusza.
Następnie przelewamy go do półlitrowych butelek do piwa.
Do każdej z nich dodajemy łyżeczkę cukru.
Kapslujemy butelki i odstawiamy na 3–5 dni w ciepłym miejscu (temp. ok. 24 st. Celsjusza).

Cukier w reakcji z drożdżami zamieni się w delikatne bąbelki.
Butelki przenosimy do chłodnego miejsca jeszcze na 3 tygodnie.
Po upływie tego czasu musujący cydr jest gotowy!
Najlepiej smakuje schłodzony.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz