"Dla jednych życie zaczyna się po czterdziestce, dla innych dopiero po setce. Wilhelm Lenz "

piątek, 30 listopada 2012

Nalewka z jagody kamczackiej

0,5 kg jagody kamczackiej zalać wódką czystą
(około 0,5litra), jagoda ma być przykryta.
Odstawić na ok. 6 tygodni.
Po tym okresie zlać nalewkę do innego słoika.
Następnie jagodę zasypać cukrem (około 0,5 kg).
potrząsać słoikiem co jakiś czas aż cukier się rozpuści
i powstanie syrop.
Pozostawić na około 2 tygodnie.
Po tym okresie zlać syrop do odlanej wcześniej nalewki.
Po wymieszaniu obu składników rozlać do butelek.
Pamiętajmy zawsze o szczelnym zamykaniu słojów i butelek.
Owoce po zlaniu nalewki wyrzucić.
Do niczego się już nie przydadzą.
Nalewka nadaje się praktycznie zaraz do spożycia
ale najsmaczniejsza jest jak trochę poleżakuje.
Trzeba się pilnować aby nie wypić wszystkiego od razu.
Jest świetna.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz