"Dla jednych życie zaczyna się po czterdziestce, dla innych dopiero po setce. Wilhelm Lenz "

piątek, 30 listopada 2012

Nalewka z pigwy



1 kg pigwy(czystej, wypestkowanej ze starannie usuniętym gniazdem nasiennym) pokrojonej w drobną kostkę 
(jak składniki do sałatek) zalać wódką czystą w ilości 1 l.
Pigwa musi być przykryta alkoholem.
Szczelnie zamknąć i odstawić na ok.6 tyg.
Po tym czasie zlać nalewkę. Pigwę zasypać 1 kg cukru.
Potrząsać często aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Powstanie syrop.
Odczekać 2 tygodnie i po tym okresie połączyć syrop z nalewką
i odstawić na kolejne 4 tygodnie.
Zawsze szczelnie zamykać.
Nalewka ma moc około 22%.
Nie polecam zalewania pigwy spirytusem.
To nie jest to samo co wódką.
Wódka wydobywa z pigwy większą gamę smaków.
POLECAM …pychotka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz