"Dla jednych życie zaczyna się po czterdziestce, dla innych dopiero po setce. Wilhelm Lenz "

sobota, 1 grudnia 2012

Wino bananowe

Wino bananowe (składniki na 10 litrów)

2 kg bananów
2 cytryny
2 pomarańcze
2 kg cukru
250 g rodzynek
drożdże winne

Wykonanie:
Obrane banany (2 kg) włożyć do torebki z cienkiej tkaniny razem z 1/2 kg skórek.
Szczelnie zawiązać. Torebkę włożyć do garnka z wodą i zagotować, po czym gotować ok. 1/2h. Przygotować duże naczynie, wsypać cukier, wycisnąć sok z owoców.
Wlać na to gorący płyn bananowy. Zostawić do ostygnięcia.
Dodać do wina  drożdże , zostawić na tydzień, od czasu do czasu mieszając.
Po tygodniu przelać wino do gąsiora, zamknąć i zostawić na 2 miesiące.
Dodać rodzynki. Ponownie zamknąć i odstawić na 3 miesiące.
Przelać do butelek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz