"Dla jednych życie zaczyna się po czterdziestce, dla innych dopiero po setce. Wilhelm Lenz "

piątek, 21 grudnia 2012

Cytrynówka

Składniki:

2 cytryny
25 dkg cukru
0,5 litra wody
0,5 litra spirytusu

Wykonanie:

Otrzeć na tarce skórki z cytryn bez białej plewy.
Wsypać do słoja (lub innego naczynia) otarte skórki dodać cukier i całość zalać wrzątkiem (0,5 litra).
Odstawić na 24 godziny.
Po upływie wspomnianej doby należy płyn odcedzić i połączyć ze spirytusem.
Jeśli ktoś lubi mniej słodkie nalewki to można zmniejszyć ilość cukru nawet do 10 dkg.
Jeżeli nalewka ma być słabsza procentowo można rozcieńczyć dodawany spirytus przegotowaną wodą
lub zamiast spirytusu dać wódkę.
Cytryny które nam zostały po otarciu skórek możemy spokojnie wykorzystać do herbatki.
Nic nie może się zmarnować.
Życzę wszystkim smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz