Imbirówka jest znakomitą nalewką na jesienne słoty, czy długie zimowe wieczory.
Rozgrzewa, wzmacnia, pobudza apetyt, poprawia trawienie i humor i jest niezwykle smaczna.
Składniki:
20 dkg świeżego imbiru (korzeń)
0.5 kg cukru
0,5 litra spirytusu
0,5 litra wódki
do wzbogacenia smaku dodatkowo
cynamon, wanilia, anyż, goździki
skórki z cytryny i pomarańczy.
Przygotowanie:
Obieramy imbir ze skórki, kroimy w plastry i do słoja.
Dodajemy sparzone wcześniej skórki pomarańczy i cytryny,
pół laski wanili, cynamonu oraz parę goździków.
Możemy dodać także sok z cytryny.
Rozpuszczamy cukier w przegotowanej wodzie tworząc syrop.
(jak najmniej wody aby nie zmniejszyć zawartości % w nalewce).
Syrop do słoja.
Mieszamy teraz spirytus z wódką tworząc alkohol o mniejszej zawartości %.
Wlewamy go również do słoja i odstawiamy
w ciemne i ciepłe miejsce na okres 3 miesięcy.
Oczywiście słój szczelnie zamykamy.
Po 3 miesiącach zlewamy nalewkę do butelek
i cieszymy się jej wspaniałym smakiem i właściwościami zdrowotnymi,
(nie tylko zdrowotnymi - mocą również).
(tylko z umiarem bo lekarstwo też może zaszkodzić).
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz