Składniki:
1 kg owoców rokitnika
1 kg cukru
1 litr wódki
Sposób przygotowania:
Owoce rokitnika przebieramy, myjemy i wrzucamy do słoja. Zalewamy wódką i szczelnie zamykamy.
Odstawiamy w ciepłe i ciemne miejsce na 2-3 miesiące.
Po tym okresie czasu nalewkę zlewamy a owoce zasypujemy cukrem.
Odstawiamy słoj na kolejny miesiąc.
Słój od czasu do czasu potrząsamy aby przyspieszyć rozpuszczanie się cukru i tworzenie syropu.
Po miesiącu kiedy uzyskamy syrop przefiltrowujemy go i łączymy z resztą nalewki.
Następnie oba składniki zlane już do jednego słoja pozostawiamy na kilka dni
potrząsając od czasu do czasu słojem w celu lepszego wymieszania.
Następnie rozlewamy naleweczkę do butelek.
Powinna jeszcze leżakować nawet poł roku by uzyskać pełnię smaku i piękny ciemno złoty kolor.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz