Wino bananowe (składniki na 10 litrów)
2 kg bananów
2 cytryny
2 pomarańcze
2 kg cukru
250 g rodzynek
drożdże winne
Wykonanie:
Obrane banany (2 kg) włożyć do torebki z cienkiej tkaniny razem z 1/2 kg skórek.
Szczelnie zawiązać. Torebkę włożyć do garnka z wodą i zagotować, po czym gotować ok. 1/2h. Przygotować duże naczynie, wsypać cukier, wycisnąć sok z owoców.
Wlać na to gorący płyn bananowy. Zostawić do ostygnięcia.
Dodać do wina drożdże , zostawić na tydzień, od czasu do czasu mieszając.
Po tygodniu przelać wino do gąsiora, zamknąć i zostawić na 2 miesiące.
Dodać rodzynki. Ponownie zamknąć i odstawić na 3 miesiące.
Przelać do butelek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz