Przepis na 10 litrów wina
1 kg dużych rodzynek (sułtańskich)
2 duże pomarańcze
2 cytryny
2,5 kg cukru
drożdże winne(sherry), pożywka
7 łyżek stołowych herbaty
Przed rozpoczęciem produkcji wina przygotowujemy matkę drożdżową.
(zgodnie z zaleceniami na opakowaniu powinno stać w butelce zakorkowane tamponem z waty około 2 dni).
Włściwe przygotowanie nastawu.
Przygotowujemy 5l herbaty, odcedzamy jak jest jeszcze ciepła (ale nie gorąca) do pojemnika (może być wiaderko) i dodajemy cukier mieszając herbatę.
W jeszcze ciepłej herbacie szybko nam się rozpuści.
Myjemy cytryny i pomarańcze.
Skrajamy z nich skórki bez białej plewy, kroimy na drobne kawałki i dodajemy do nastawu.
Z owoców wyciskamy sok i równierz dodajemy do nastawu.
Rodzynki miażdżymy i również do nastawu.
Jak wszystko się wystudzi dodajemy wcześniej przygotowane drożdże i pożywkę.
Odstawiamy nasze wiaderko w ciepłe i ciemne miejsce na tydzień, często mieszając.
Po tygodniu całość należy przecedzić i wlać do gąsiora.
Brakującą ilość nastawu uzupełnić chłodną herbatą.
Gąsior zamknąć rurką fermentacyjną i cierpliwie czekać na zakończenie fermentacji.
Po zakończeniu fermentacji ściągamy wino znad osadu i odstawiamy do sklarowania.
Jak się sklaruje to rozlewamy do butelek i zanosimy do piwniczki na leżakowanie.
Winko świetnie nadaje się do obiadu (jak każde wytrawne wino stołowe).
Powodzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz