"Dla jednych życie zaczyna się po czterdziestce, dla innych dopiero po setce. Wilhelm Lenz "

środa, 23 stycznia 2013

Nalewka Aroniowa

Składniki:
1,5 kg zmrożonej aroni(przez zamrożenie aronia traci swoją cierpkość)
2 litry wody
1 cytryna
60 dkg cukru
1-2 łyżki miodu (do smaku)
1 litr spirytusu

Wykonanie:
wlać do garnka 2 litry wody, wsypać do niej 1,5 kg zmrożonej aroni
i gotować około 40 minut.
Po tym okresie czasu odstawić garnek do ostudzenia.
(można dalsze prace wykonać drugiego dnia).
Przecedzić wywar przez gęste sitko, dodać 60 dkg cukru, sok z 1 cytryny i lekko podgrzać aby cukier dobrze się rozpuścił.
Można dodać do naszego wywaru 1-2 łyżki miodu i dobrze wymieszać.
Miód zlikwiduje nam resztki aroniowej goryczy i doda słodyczy.
Po ostudzeniu wlewamy do naszego wywaru 1 litr spirytusu.
Dobrze całość mieszamy i rozlewamy do butelek.
Powinny leżakować około 3-4 miesięcy.
Jak się uda i postoją dłużej to będą jeszcze smaczniejsze.
Podziękowania dla Ździsława za przepis i degustację.
Nalewka była wyśmienita.
Gorąco polecam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz