Smalec lekiem?
To nie jest żart.
W medycynie ludowej od dawna uważany był za świetny lek,
zarówno do użytku wewnętrznego, jak i zewnętrznego.
Gęsi smalec zawiera ponad 2/3 nienasyconych kwasów tłuszczowych, które zaliczane są do najzdrowszych tłuszczów zwierzęcych.
Właściwości zdrowotne smalcu znane są już od bardzo dawna.
Nasze babcie używały go do leczenia wielu dolegliwości.
Smalec obniża poziom złego cholesterolu (LDL) jednocześnie nie obniżając dobrego cholesterolu (HDL).Znajduje on również zastosowanie jako środek przeciwreumatyczny.Smalec z gęsi można stosować bez dodatków ale również w połączeniu z innymi substancjami.Można go podgrzewać nawet do temp. ok. 200 st. C i nie traci swoich właściwości.
Oto parę przepisów:
1.Na dolegliwości dróg oddechowych
Do pół szklanki gorącego mleka dodajemy jedną łyżeczki smalcu i jedną łyżeczkę miodu. Miksturę taką należy spożywać raz do trzech razy dziennie, w szczególności przed snem.
2.Na regenerację kręgosłupa
zmieszaj smalec gęsi z olejkiem rycynowym (na słoiczek smalcu ok. 30 ml olejku). Tą miksturą naciera się kręgosłup 1-3 razy w tygodniu. Nacieranie powinno być w miarę upływu czasu coraz mocniejsze i dłuższe. Po miesiącu powinno trwać nie krócej niż 10-15 min.
3.Na regenerację stawów
przyrządź miksturę jak wyżej. Co wieczór nacieraj bolące stawy przynajmniej przez 5 min tak. Ulga następuje po miesiącu kuracji, ale terapię dobrze stosować jeszcze przez miesiąc.
4.
Jako środek rozgrzewający Wciera się czysty smalec bez żadnych domieszek w piersi i plecy przed snem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz