Wino ze sliwek.
przepis na 10 litrów
Składniki:
4,5 kg sliwek (lub 4,0 l soku)
2,5 kg cukru
3,0 l wody
5 g pożywki
drożdże Malaga/Porto/Bordeaux
Umyte i wydrylowane śliwki wrzucamy do gąsiora
Można też wycisnąć sok (za pomocą sokowirówki albo sokownika) i wlać do gąsiora.
Wlać do gąsiora przestudzony roztwór cukrowy w ilości 2 kg, dodać drożdże i pożywkę..Odstawić do fermentacji.
Po zakończeniu fermentacji zlać delikatnie z nad osadu.
Dodajemy nastepnie pozostałą ilość cukru (lub więcej jeśli chcemy mieć słodsze) i odstawiamy do dalszej fermentacji i klarowania. Po jej zakończeniu rozlewamy do butelek.
Wino ma wspaniały kolor i świetnie smakuje.
Polecam !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz