Składniki:
1,5 lira wody
1 kg aronii
200 szt liści wiśni
75 dkg cukru (około 3 szklanki)
0,5 litra spirytusu
1 łyżeczka kwasku cytrynowego
Wykonanie:
Aronię i liście wiśni umieścić w garnku
i zalać 1 litrem wody.
Gotować od momentu wrzenia przez 15 do 20 minut.
Po zagotowaniu ostudzić i odcedzić roztwór od owoców
starannie wyciskając przez gazę.
Do wyciśniętego soku (roztworu)
dodajemy cukier i kwasek cytrynowy.
Podgrzewamy nasz roztwór i mieszamy aby cukier dokładnie się rozpuścił.
Studzimy nasz płyn i dodajemy spirytus
rozrobiony z pozostałą (0,5 litra) wodą.
Oczywiście woda wcześnie musi być zagotowana i wystudzona.
Całkowicie wystudzony płyn rozlewamy do butelek.
jesienno - zimową porą cieszymy się z cudownej w smaku nalewki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz