"Dla jednych życie zaczyna się po czterdziestce, dla innych dopiero po setce. Wilhelm Lenz "

środa, 16 września 2015

Nalewka Aroniowa_2

Składniki: 
1,5 lira wody 
1 kg aronii 
200 szt liści wiśni 
75 dkg cukru (około 3 szklanki) 
0,5 litra spirytusu 
1 łyżeczka kwasku cytrynowego 

Wykonanie: 
Aronię i liście wiśni umieścić w garnku 
i zalać 1 litrem wody. 
Gotować od momentu wrzenia przez 15 do 20 minut. 
Po zagotowaniu ostudzić i odcedzić roztwór od owoców 
starannie wyciskając przez gazę. 
Do wyciśniętego soku (roztworu) 
dodajemy cukier i kwasek cytrynowy. 
Podgrzewamy nasz roztwór i mieszamy aby cukier dokładnie się rozpuścił. 
Studzimy nasz płyn i dodajemy spirytus 
rozrobiony z pozostałą (0,5 litra) wodą. 
Oczywiście woda wcześnie musi być zagotowana i wystudzona. 
Całkowicie wystudzony płyn rozlewamy do butelek. 
jesienno - zimową porą cieszymy się z cudownej w smaku nalewki. 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz