"Dla jednych życie zaczyna się po czterdziestce, dla innych dopiero po setce. Wilhelm Lenz "

sobota, 31 października 2015

Porady sprzed 100 lat

18 genialnych trików, które są starsze od Twoich dziadków.
Ale ludzie mieli wtedy dobre pomysły!

Na początku XX wieku brytyjski producent papierosów GALLAHER
opublikował na opakowaniach serię porad
związanych z codziennym życiem na początku tegoż wieku.
Członek rodziny, George Arents (1916-1992),
skrupulatnie gromadził ten materiał i finalnie przekazał go do biblioteki,
w której zdigitalizowano materiał.
Porady są na tyle uniwersalne,
że większość z nich nadaje się także we współczesnym świecie.

1. Przedłużyć żywotność ciętych kwiatów.
Zanurz łodygi w gorącej wodzie i niech w niej pozostaną aż do wystygnięcia.
W tym czasie kwiaty powinny dojść do siebie.
Następnie przytnij delikatnie końce i włóż do wazonu z zimną wodą.

2. Czyszczenie butelek.
Wrzuć do środka trochę piasku i wlej wodę.
Potrząśnij energicznie butelką, a potem wylej środek i opłucz wnętrze.

3. Jak usunąć plamy atramentu z tkaniny?
Jeśli przytrafi Ci się taka niemiła niespodzianka,
włóż tkaninę do mleka, najlepiej na dłuższą chwilę.

4. Jak wykryć wilgoć w łóżku?
Wystarczy, że pod pościel włożysz na kilka minut małe lusterko.
Jeśli zaparuje to znak, że nie powinno się spać w takim miejscu.

5. Jak zatrzymać uciekającego konia?
Nigdy nie biegnij przodem do konia tylko obok niego w tym samym kierunku.
Ręką, która znajduje się najbliżej zwierzęcia chwyć dyszel,
a drugą wolną ręką złap lejce i staraj się zapanować nad koniem.
Nigdy go nie szarp, nie krzycz i nie naskakuj na niego.

6. Gotowanie pękniętych jaj.
Dodaj odrobinę octu do gotującej się wody.

7. Jak można sprawdzić masło?
Podpal kartkę papieru i umieść w pobliżu testowanego masła.
Jeśli zapach będzie przyjemny to masz do czynienia z prawdziwym masłem.
Jeśli będzie to margaryna zapach będzie ziemisty i nieprzyjemny.

8. Jak usunąć drzazgę?
Napełnij słoik gorącą wodą i przybliżaj go do miejsca z drzazgę.
Następnie przyciśnij dość mocno, aby zassać skórę.
Ciśnienie spowoduje, że drzazga zostanie usunięta.

9. Jak radzić sobie ze skręconą kostką?
Połóż się i zawiń problematyczne miejsce pociętymi paskami materiału,
który został zamoczony w zimnej wodzie.
Nie będziesz musiał zmieniać co chwilę opatrunku,
jeśli dostosujesz się do porady widocznej na obrazku.
Woda będzie migrować. Jeśli skręcenie jest naprawdę silne,
nasmaruj miejsce olejem albo alkoholem.

10. Jak nosić ciężki dzban?
Prawidłowy sposób widać na obrazku po prawej stronie.
Dzięki temu równoważysz ciężar i możesz mieć pewność,
że nic Ci się nie wyleje.

11. Jak wyciągnąć szklankę ze szklanki?
Najprostszym i najskuteczniejszym sposobem jest nalanie gorącej wody do miski,
która znajduje się w zlewie.
Nad nią umieszcza się szklanki i w międzyczasie wlewa się do nich zimną wodę.

12. Jak zapalić zapałkę na wietrze?
Jeśli natniesz fragmenty zapałki przy główce,
z całą pewnością znacznie szybciej płomień zajmie powierzchnię i będzie silniejszy.

13. Wskazówka przydatna podczas gotowania ziemniaków.
Żeby ziemniaki po ugotowaniu były suche,
należy dodać podczas ich gotowania do wody szczyptę cukru i szczyptę soli.
Gdy ziemniaki będą miękkie, wylej wodę
i garnek ponownie połóż na kuchence na krótką chwilę.
Potrząśnij co jakiś czas garnkiem, aby ziemniaki równomiernie się wysuszyły.

14. Jak pokroić świeży chleb?
Wystarczy, że nóż zamoczysz we wrzącej wodzie,
a po chwili zaczniesz kroić nim pieczywo.

15. Jak zbudować pojemnik do picia dla kur?
Butelkę po winie przymocuj drutem do drewnianego kołka
(może to być tak naprawdę cokolwiek, na obrazku wykorzystano odwrócony stojak do kwiatów)
i umieść ją w napełnionym wodą spodku.
Gdy kury będą pić wodę, ciecz z butelki będzie się opróżniać i zapełniać naczynie.

16. Jak stwierdzić świeżość homara?
Jeśli kupiłeś gotowanego homara i masz wątpliwości co do jej świeżości,
wystarczy pociągnąć do góry jego ogon.
Gdy szybko upadnie, znaczy, ze jest dość świeży.
Gdy będzie powoli opadał, to możesz być prawie pewien,
że homar nie jest pierwszej świeżości.

17. Ja zrobić gaśnicę?
Należy rozpuścić pół kilo soli i ćwierć kilo chlorku amonu w 2 litrach wody.
Następnie należy przelać to do małych szklanych butelek
i rzucić w płomień, gdy zajdzie taka potrzeba.
Powinno to zapobiec rozprzestrzenianiu się ognia.

18. Jak dbać o drogocenne wazony?
Wystarczy, że wsypiesz do jego środka piasek.
Dzięki temu wazon będzie stał w pozycji pionowej.
Przydatna porada zwłaszcza, gdy podstawa jest mniejsza od środka naczynia.

Czytaj dalej na: http://www.popularnie.pl/porady-sprzed-100-lat/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz