Składniki:
1 szklanka pestek z pigwy, pigwowca lub jabłek
250 ml spirytusu 95%, 250 ml wody
250 g cukru
(jak nie lubisz zbyt słodkich trunków,
to dodaj połowę cukru)
Wykonanie:
1. Z wody oraz cukru przygotuj syrop.
Po zagotowaniu ostudź do temperatury pokojowej.
2. Wyjmij pestki z pigwy lub jabłek.
3. W dużym słoiku przestudzony syrop cukrowy
wymieszaj ze spirytusem i pestkami.
Zakręć szczelnie słoik i odstaw na 4 tygodnie.
4. Nalewkę przefiltruj, rozlej do butelek
i odstaw na kilka tygodni, aby nabrała smaku.
Źródło: https://www.olgasmile.com/pestkowka-nalewka-z-pestek-pigwy.html
Zaraz zabieram się za robotę,
ciekawe jak będzie smakowała.
1 szklanka pestek z pigwy, pigwowca lub jabłek
250 ml spirytusu 95%, 250 ml wody
250 g cukru
(jak nie lubisz zbyt słodkich trunków,
to dodaj połowę cukru)
Wykonanie:
1. Z wody oraz cukru przygotuj syrop.
Po zagotowaniu ostudź do temperatury pokojowej.
2. Wyjmij pestki z pigwy lub jabłek.
3. W dużym słoiku przestudzony syrop cukrowy
wymieszaj ze spirytusem i pestkami.
Zakręć szczelnie słoik i odstaw na 4 tygodnie.
4. Nalewkę przefiltruj, rozlej do butelek
i odstaw na kilka tygodni, aby nabrała smaku.
Źródło: https://www.olgasmile.com/pestkowka-nalewka-z-pestek-pigwy.html
Zaraz zabieram się za robotę,
ciekawe jak będzie smakowała.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz