Nalewka cytrynowo-kawowa
Składniki:
1 duża cytryna,
2 łyżki miodu,
1,5 szklanki wody (rozpuścimy w niej miód)
szczypta kardamonu
kilka ziarenek kawy,
0,75 l wódki,
Umytą cytrynę umyć, sparzyć i nakłuć, a w miejsca te powkładać ziarna kawy.
Kawy nie należy żałować. Większa jej ilość daje głębszy kawowy smak.
Nadzianą kawą cytrynę wkładamy do czystego słoja.
Nasępnie dodajemy wódkę, rozpuszczony miód i szczyptę kardamonu.
Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy na 2 tygodnie w ciemne ciepłe miejsce.
Po tym okresie cytrynę wyjmujemy, kroimy na pół
i wyciskamy z niej sok, który filtrujemy przez gazę.
Wódkę i wyciśnięty sok zlewamy razem i rozlewamy do butelek.
Nastepnie odstawiamy na 1 miesiąc do sklarowania.
Znakomita nalewka na chłodne dni.
Jest bardzo smaczna, nieźle rozgrzewa i posiada dużo witaminy C.
Grypa już nam więcej nie zagrozi.
No ale jak z każdym alkoholem umiar należy zachować.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz