Nalewka sosnowa
Nalewkę sosnową można wykonać przynajmniej na dwa sposoby.
1.Na bazie młodych pędów sosnowych (wytrawny smak i niezbyt słodka)
2.Z syropu sosnowego (delikatna i słodka)
Pamiętajmy aby młode pędy sosny nie obrywać z jednego drzewka.
Możemy mu zaszkodzić. Dbajmy o przyrodę.
Składniki:
Młode pędy sosnowe lub syrop sosnowy.
Cukier
wykonanie 1.
Młode i świeże pędy sosny myjemy, suszymy,
wrzucamy do słoja i zalewamy wódką (mają być przykryte alkoholem).
Odstawiamy na dwa tygodnie codziennie potrząsając.
Po w/w okresie odcedzamy płyn do innego słoja.
Pozostałe w pierwszym słoju pędy sosny
zasypujemy cukrem (pół kg cukru na pół litra pędów)
i odstawiamy na następne dwa tygodnie
potrząsając przynajmniej raz dzienie.
Po tym okresie odcedzamy syrop i łączymy z pierwszym płynem.
Całość rozlewamy do butelek i do leżakowania.
Im dłużej tym smaczniejsza.
Jesli ktoś lubi trunki mocne, bardziej ziołowe i wytrawne
to dajemy mniej cukru lub nie dajemy wcale
ale dodajemy 2-3 młode i zielone szyszki sosnowe.
Otrzymamy wówczas mocny ziołowy trunek.
Wykonanie 2.
Syrop sosnowy łączymy z alkoholem w proporcjach pół na pół.
w szczelnie zamkniętym słoju pozostawiamy na 1 miesiąc.
Potem zlewamy delikatnie znad osadu
i rozlewamy do butelek, szczelnie zamykamy
i odstawiamy na pół roku do leżakowania.
Przepis na syrop opisałem w dziale zdrowie.
Tutaj podaję link:
Przepis na syrop
Życzę smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz