"Dla jednych życie zaczyna się po czterdziestce, dla innych dopiero po setce. Wilhelm Lenz "

niedziela, 27 stycznia 2013

Cytrynówka 2

Składniki:
5 dużych cytryn
0,5 kg cukru
0,5 litra wódki

Wykonanie:

Cytryny starannie myjemy i obieremy ze skórki
(bez białego miąższu-jest gorzki i zepsułby nam smak cytrynówki).
Wrzucamy skórki do słoja i zalewamy wódeczką.
Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy na około 2 tygodnie.
Cytryny bez skórek obieramy teraz z białego miąższu (który wyrzucamy)
i kroimy na drobne kawałki.
Wrzucamy je do drugiego słoja i zasypujemy cukrem.
Szczelnie zamykamy i także odstawiamy na około 2 tygodnie
od czsu do czasu potrząsając słojem
(cukier szybciej nam się rozpuści).
Po okresie 2 tygodni zlewamy płyny z obu słojów, mieszamy je razem,
rozlewamy do butelek i odstawiamy na kolejne 2 tygodnie.
Można na dłużej to będzie jeszcze smaczniejsza.
Ten piękny żółtawy napój nie ma sobie równych.
Polecam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz