5 gram czarnego pieprzu w ziarnach (około 50 ziarenek)
3 gramy ziela angielskiego (około 30 ziarenek)
0,5 litra wódki(żubrówki)
1 szklanka cukru
1 szklanka wody
Przygotowanie:
Zmielić pieprz i wsypać do słoja, dodać ziele angielskie, zalać wódką i odstawić w ciepłe miejsce na 3 tygodnie, codziennie wstrząsając słojem.
Po trzech tygodniach należy przygotować syrop z cukru.
Gotujemy wodę i rozpuszczamy w niej cukier.
Syrop ktory powstał studzimy i wlewamy do słoja,
w ktorym mamy pieprz i ziele angielskie z wódką.
Całość dokładnie mieszamy, następnie filtrujemy, rozlewamy do butelek i odstawiamy na miesiąc w ciemne i chłodne miejsce.
Nalewka pieprzowa oczyszcza krew i pobudza apetyt.
Polecam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz