"Dla jednych życie zaczyna się po czterdziestce, dla innych dopiero po setce. Wilhelm Lenz "

czwartek, 21 marca 2013

Nalewka z mandarynek

Składniki:
- 5 mandarynek
- 0,25 kg cukru
- 1 cukier waniliowy (8 gram)
- 0,5 litra wódki

Wykonanie:
Mandarynki dokładnie umyć lub sparzyć.
Obrać ze skórek ale bez białej błonki, która daje dużo goryczy.Tą białą błonkę wyrzucamy (do niczego nam się nie przyda).
Skórki i miąższ drobno kroimy i wrzucamy do słoja.
Dodajemy również cukier waniliowy.
Calość zalewamy wódką i szczelnie zamykamy.
Odstawiamy na tydzień w ciepłe miejsce.
Po tygodniu zlać płyn do innego słoja a owoce zasypać cukrem. Szczelnie zamknąć i odstawić na dwa lub trzy dni od czasu do czasu potrząsając słojem aby cukier się dobrze rozpuścił.
Kiedy powstanie nam już syrop to należy zlać go z owoców i połączyć ze zlaną wcześniej wódką.
Całość dobrze przefiltrować i rozlać do butelek.
Powinno teraz postać w ciemnym i chłodnym miejscu tydzień a nawet dwa tygodnie ( im dłużej tym smaczniejsza)


Działanie:
Nalewkę można podawać w trakcie przeziębienia, grypy i angin. Pomaga w leczeniu wątroby i pęcherzyka żółciowego. Polecana jest w leczeniu miażdżycy.

Dawkowanie:
Pić dwie łyżki stołowe nalewki w razie potrzeby, nawet kilka razy dziennie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz