"Dla jednych życie zaczyna się po czterdziestce, dla innych dopiero po setce. Wilhelm Lenz "

środa, 20 marca 2013

Likier jarzębinowy

Składniki:
- 1 litr wódki
- 1 kg cukru
- 1 kg dojrzałych owoców jarzębiny

Owoce jarzębiny zbieramy z dala od dróg i miast, najlepiej po przymrozkach albo należy je zmrozić w zamrażarce (stracą wówczas swoją gorycz).
Te rosnące w miastach i przy drogach posiadają za dużo związków ołowiu a chcemy mieć likierek smaczny i zdrowy.

Wykonanie:
Owoce jarzębiny musimy sparzyć gorącą wodą, obsuszyć, wsypać do słoja i zalać wódką tak aby były przykryte.
Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy na dwa tygodnie w ciepłe miejsce.
Po tym czasie wykonujemy z 0,5 kg cukru i małej ilości wody syrop.
Wódeczkę ze słoja delikatnie zlewamy, starannie filtrujemy, potem dodajemy do niej wcześniej wykonany syrop, zamykamy w innym słoju i odstawiamy.
Owoce które nam zostały zasypujemy pozostałą ilością cukru, szczelnie zamykamy i odstawiamy na parę dni (potrząsamy od czasu do czasu słojem aby cukier się rozpuścił). Kiedy zrobi nam się już ten drugi syrop to dodajemy go (oczywiście przefiltrowany od owoców) do wcześniej odlanej wódeczki i syropu, z wody i cukru. Likierek jeszcze raz dokładnie filtrujemy i przelewamy do butelek.
Buteleczki dobrze zakorkować i odstawić przynajmniej na miesiąc.
Po tym okresie likierek będzie już gotowy.
Jak postoi pół roku lub dłużej to będzie super.
Będzie smaczniejszy.
Powodzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz