"Dla jednych życie zaczyna się po czterdziestce, dla innych dopiero po setce. Wilhelm Lenz "

czwartek, 7 marca 2013

Porterówka

Składniki:
0,5 litra ciemnego piwa
0,5 litra porteru
1 łyżeczka cukru
0,75 litra wódki

Z mieszanki trzech gatunków piw typu ale (pale, mild i brown)
powstało nowe piwo, które nazwano "porter".
Taki porter wykorzystamy do naszej porterówki.

wykonanie:
Wymieszać ciemne piwo z porterem.
Rozpuścić cukier w odrobinie wrzącej wody i dodać do piwa.
Następnie bardzo powoli dolewać do piwa alkohol (nie wolno odwrotnie),stale mieszając.
Odstawić w ciemne miejsce na kilka dni.
Po upływie tego czasu ostrożnie zlać płyn znad osadu (przez filtr do kawy lub watę) do butelek.Można spożywać zaraz po wykonaniu ale lepiej odstawić na kolejne kilka dni.
Z upływem czasu nasza porterówka zyskuje na smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz