składniki:
- 2 duże dojrzałe czerwone grapefruity
- 0,5 kg cukru
- 0,5 litra wódki
Sporządzanie nalewki:
Owoce dokładnie umyć i okroić ze skórki bez białego miąższu (który daje dużo goryczy). Następnie wrzucić do słoja skrojone wcześniej skórki i pokrojone na drobne kawałki owoce grapefruita.
Zalać wszystko wódką, szczelnie zakręcić i odstawić na tydzień w ciepłe miejsce.
Po tygodniu zlać nalewkę ze skórek i owoców do innego słoika oraz szczelnie zamknąć.
Następnie pozostałe skórki i owoce zasypać cukrem,szczelnie zamknąć i odstawić również na okres jednego tygodnia (od czasu do czasu potrząsając słojem aby przyspieszyć rozpuszczanie się cukru).
Po tygodniu kiedy utworzy się nam syrop należy zlać go i połączyć z wcześnie zlaną wódką.
Oba składniki starannie wymieszać, przefiltrować i rozlać do butelek.
Odstawić naszą naleweczkę na 2-3 tygodnie w ciemne, chłodne miejsce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz