Proporcje na 20 litrów
Składniki:
- 5 kg cukru
- 4 cukry waniliowe
- 15 litrów wody
- 1 łyżka gałki muszkatołowej
- 1 łyżka tymianku
- 1 łyżka imbiru
- 4 cytryny (wycisnąć sok i pokroić drobno skórkę)
- 20 dkg rodzynek
- 26 sztuk goździków
- 32 sztuki ziela angielskiego
- 16 ziarenek czarnego pieprzu
- 2 kg ryżu
- 20 dkg drożdży piekarskich
Wykonanie:
Wszystkie składniki umieścić w butli z rurką fermentacyjną na okres około 6 tygodni.
Po upływie tego czasu zlać delikatnie płyn znad osadu dodać 1kg cukru i ponownie nastawić do fermentacji.(około 2 tyg.)
Gotowe wino zlać do butelek i odstawić do leżakowania.
Życzę wszystkim owocnej pracy i smacznego jej efektu.
Ukłony dla Małgosi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz