60 dkg żółtego sera (w kawałku)
0,5 kostki masła
2 serki topione (kremowe)
40 dkg kiełbasy lub szynki konserwowej
4 jajka ugotowane na twardo
szczypiorek lub koperek
Przygotowanie:
Zagotować taką ilość wody aby po włożeniu ser był cały w wodzie.
Po zagotowaniu wody zdejmujemy garnek z ognia.
Wkładamy do niego ser na około 40 minut.
Ucieramy masło z serkami topionymi.
Kroimy w kostkę wędlinę i jajka.
Drobno siekamy szczypiorek.
Wszystkie składniki dodajemy do masy masłowo-serowej i mieszamy.
Wyjmujemy rozmiękczony ser z garnka, odcedzamy
i delikatnie rozwałkowujemy, uważając aby nie powstały dziury.
Farsz rozsmarowujemy i zawijamy w ser.
Powstałą w ten sposó roladę zawijamy w folię
i wkładamy na około 8 godzin do lodówki.
Roladkę możemy podawać z keczupem lub majonezem.
Rolada serowa jest doskonałą przystawką
na wszelkiego rodzaju okazje.
Irka ..... wielkie dzięki. Roladka była wspaniała.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz